Sukces-Firmy.pl

Porady dla przedsiębiorców

Sprzedajesz domowe wypieki? Sprawdź, czy znasz te obowiązki!

Co to jest bezpieczeństwo żywności i czy muszę zwracać na to uwagę? Przeczytaj więcej o wszystkim, co musisz wiedzieć o higienie i bezpieczeństwie żywności.

Prawdopodobnie widzisz słowa „bezpieczeństwo żywności” i od razu przewracasz oczami, ziewasz i kontynuujesz swój dzień. Prawdopodobnie myślisz, że higiena i bezpieczeństwo żywności są dla restauracji i dań na wynos, a nie dla twoich małych domowych wypieków. Cóż, w tym miejscu naprawdę możesz się pomylić!

Teraz, gdy pieczenie i dekorowanie ciast jest dość niskie, jeśli chodzi o ryzyko, nadal bardzo ważne jest, aby wiedzieć, czym jest bezpieczeństwo żywności i upewnić się, że robisz wszystko, co w Twojej mocy, aby Twoje wypieki, ciasta i inne produkty były na najwyższym poziomie. Niestety, nie ma sposobu, aby uczynić to zabawnym i ekscytującym, ale prosimy o dokładne przeczytanie, ponieważ bezpieczeństwo żywności jest tak ważne przy sprzedaży ciast.

Jak więc możesz sprawdzić, czy żywność, którą produkujesz, jest bezpieczna?

Jeśli sprzedajesz ciasta, musisz zrobić kilka rzeczy, na przykład zarejestrować się u lokalnego urzędnika. Przeprowadzą kontrolę na podstawie dostrzeganego ryzyka związanego z produkowaną przez Ciebie żywnością.

Dość trudną kwestią związaną z tymi inspekcjami jest to, że poziom inspekcji i egzekwowanych przepisów znacznie się różni w zależności od władz lokalnych, a także od jednego inspektora do drugiego. To, jak bardzo będą dokładne, zależy od szczęścia, w zależności od tego, gdzie mieszkasz. Jeśli nie masz pewności, najlepiej jest zawsze skontaktować się z lokalnym urzędem w celu uzyskania porady.

Kluczową rzeczą do zapamiętania jest to, że chociaż może się to wydawać trochę przesadzone, jeśli Twoje ciasta są Twoją firmą, musisz się zarejestrować.

Jeśli nie masz pewności, czy prowadzisz firmę, oto idealna definicja:

Biznes to działalność polegająca na zarabianiu na życie lub zarabianiu pieniędzy poprzez produkcję lub kupowanie i sprzedaż produktów (takich jak towary i usługi). Mówiąc najprościej, jest to każda działalność lub przedsięwzięcie podjęte dla zysku. Jeśli to nadal nie wyjaśnia sprawy, po prostu skontaktuj się z lokalnym urzędem, wyjaśnij swoje stanowisko, a oni będą w stanie poinformować Cię, czy musisz się zarejestrować.

Twoje obowiązki

Ustawa jasno określa, jakie masz obowiązki, jeśli Twoja firma zajmuje się żywnością. Oto one:

1. Upewnij się, że jedzenie jest bezpieczne.

2. Upewnij się, że nie dodajesz, nie usuwasz ani nie traktujesz żywności w sposób, który sprawia, że ​​jedzenie jest szkodliwe.

3. Upewnij się, że jedzenie jest tej samej jakości, o której mówisz.

4. Upewnij się, że nie wprowadzasz ludzi w błąd poprzez sposób etykietowania, reklamowania lub sprzedaży żywności.

5. Przechowuj dokumentację, skąd otrzymałeś żywność i pokazuj te informacje na żądanie – tzw. „Identyfikowalność”.

6. Wycofaj niebezpieczną żywność i wypełnij raport incydentu.

7. Powiedz ludziom, dlaczego żywność została wycofana lub zwrócona, na przykład za pomocą ulotki lub plakatu.

8.Wyświetlaj ocenę higieny żywności (jeśli sprzedajesz żywność bezpośrednio publicznie).

Dodatkowo, jeśli używasz dodatku do żywności, możesz używać tylko zatwierdzonego dodatku i używać go tylko wtedy, gdy jest zatwierdzony do stosowania w tej żywności. Dodatek do żywności nie może przekraczać maksymalnego dozwolonego poziomu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *