Sukces-Firmy.pl

Porady dla przedsiębiorców

Domowe wino – też możesz je zrobić!

Wino to starożytny napój. Archeolodzy odkryli nasiona dzikich winogron w miejscach takich jak Damaszek, Syria, Byblos, Liban i współczesna Jordania, których początki sięgają 8000 lat p.n.e.

Wino rozprzestrzeniło się od swoich początków w całym starożytnym świecie, gdzie było źródłem pożywienia, handlu, a nawet medycyny. Hipokrates, nazywany czasem ojcem medycyny, w większości swoich zabiegów leczniczych używał wina. Mimo że wino stanowi podstawę ludzkiej diety, nie wszędzie można go łatwo wyprodukować.

Wino owocowe kontra wino winogronowe

Wino definiuje się jako produkt fermentacji soku winogronowego. Wino owocowe to po prostu wino produkowane z dowolnego innego owocu oprócz winogron. Winogrona są jednymi z niewielu owoców, które w naturalny sposób zawierają właściwą równowagę cukrów, kwasów i garbników, aby stworzyć dobrze zbilansowane wino. Dlatego wina owocowe powstają poprzez dodanie dodatkowych składników do soku owocowego, aby stworzyć zrównoważone i pyszne wino.

Składniki wina

Wino to napój złożony. Istnieje prawie tysiąc pojedynczych związków chemicznych, które sprawiają, że wino jest tym, czym jest. Istnieje jednak kilka elementów, które są najważniejsze i które mogą być regulowane i kontrolowane przez domowego winiarza.

Cukier

Cukier jest najważniejszym ze wszystkich składników wina. Bez cukru wino nigdy nie stałoby się winem. Cukier jest paliwem do fermentacji. Fermentacja to proces, w wyniku którego drożdże zużywają cukier w celu uzyskania energii i uwalniają etanol (główny alkohol występujący w winie, piwie i trunkach) oraz dwutlenek węgla jako produkt uboczny. Glukoza i fruktoza to cukry podstawowe występujące w większości owoców.

Kwasy to zróżnicowana i złożona klasa związków chemicznych. W świecie winiarstwa nacisk kładziony jest na naturalnie występujące kwasy organiczne. Kwasy organiczne odpowiadają za kwaśny i cierpki smak żywności i napojów. Najpopularniejszymi kwasami występującymi w owocach są:

  • jabłkowy,

  • cytrynowy.

Garbniki to klasa unikalnych biomolekuł, które nadają potrawom i napojom cierpki (wytrawny, posmak w ustach związany z czerwonym winem i niesłodzoną herbatą) i gorzki smak. Garbniki można znaleźć w wielu miejscach, w tym w liściach herbaty, winogronach, jagodach, drewnie (dębowe beczki) i czekoladzie.

Wybór owoców do domowej produkcji wina

Wybór owoców do domowego wina jest prosty. Wybierz owoc, z którego chcesz zrobić wino (prawie każdy owoc może zostać użyty do zrobienia domowego wina) i dodaj go do fermentora wraz z cukrem, garbnikami, kwasem i drożdżami. Owoce używane do produkcji wina mogą występować w kilku różnych postaciach. Można użyć świeżych owoców, ale należy je rozgnieść i wycisnąć sok, aby powstał produkt nadający się do fermentacji. Można to osiągnąć za pomocą dedykowanej prasy do owoców. Można to również zrobić ręcznie siekając owoce i przetwarzając je na sok lub puree przy użyciu urządzeń kuchennych. Można także użyć mrożonych owoców. Po prostu rozmroź owoce tak, jak do innych zastosowań kulinarnych i użyj ich zgodnie z zaleceniami przepisu na wino.

Akcesoria niezbędne do produkcji domowego wina znajdziesz tutaj: https://art-win.pl/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *