Filtrowanie wody w gastronomii
Systemy filtracji wody do komercyjnych usług gastronomicznych filtrują i/lub zmiękczają wodę i są dostępne w konfiguracjach zaprojektowanych specjalnie do dystrybutorów napojów, maszyn do lodu, zaparzaczy do kawy, zmywarek, kuchennych źródeł wody i ekspresów do kawy. Są one również dostępne jako wyposażenie standardowe i opcjonalne w różnych urządzeniach do gotowania i ogrzewania, takich jak parowary, piece wielofunkcyjne i czajniki z płaszczem parowym.
Systemy filtracji wody i ich rola
Systemy filtracji wody mogą pomóc w ograniczeniu osadzania się kamienia spowodowanego twardością węglanową wody. Pomaga to skrócić przestoje sprzętu, obniżyć koszty serwisu, zmniejszyć koszty energii i wyeliminować plamy na szkle i sztućcach. Urządzenia te mogą również redukować kamień, który pogarsza aromat i smak wody.
Ponadto jednostki te wykorzystują filtry do rozkładania i usuwania żrących substancji chemicznych z przewodów wodociągowych, takich jak chloraminy, chlor i amoniak, które mogą gromadzić się w postaci kamienia i szlamu oraz uszkadzać sprzęt. Usuwają również zagrożenia dla zdrowia występujące w wodzie, takie jak cząstki stałe, włókna, takie jak azbest i cysty.
Cztery rodzaje twardości wody
Twardość całkowita obejmuje wszystkie rozpuszczone jony wapnia i magnezu. Zasolenie całkowite obejmuje sód, potas, żelazo, magnez, wapń i miedź. Twardość węglanowa obejmuje minerały, które po podgrzaniu tworzą kamień wapienny. Twardość niewęglanowa lub twardość trwała jest spowodowana przez jony wapnia i magnezu, które przylegają do anionów siarczanowych, chlorkowych, fosforanowych i innych.
Systemy uzdatniania wody można podzielić na trzy szerokie kategorie. Filtry redukujące chemikalia usuwają z wody mikroorganizmy i substancje chemiczne, „zmiękczając” ją do wykorzystania w różnych zastosowaniach. Ponieważ systemy te wykorzystują chemikalia do uzdatniania wody, zazwyczaj ocenia się je na podstawie ilości wody, którą mogą przefiltrować. Filtry mechaniczne usuwają z wody szkodliwe cząstki, takie jak brud i cysty. Rodzaj i ilość filtrowanych cząstek stałych decyduje o żywotności filtrów mechanicznych. Filtry wielofunkcyjne usuwają zarówno chemikalia, jak i cząstki stałe. Ponieważ każda cząstka kamienia zmniejsza efektywność energetyczną sprzętu o około 25 procent, filtry do wody minimalizujące ilość minerałów tworzących kamień pomagają zwiększyć wydajność sprzętu.
Podczas gdy filtry punktowe są podłączane do pojedynczego urządzenia, filtry kombinowane lub wielourządzeniowe są instalowane w centralnym miejscu i dostarczają wodę o różnej jakości do wielu urządzeń.
Istnieją dwa rodzaje wkładów do filtrów wody:
-
filtry wpuszczane,
-
filtry sanitarne.
Podczas gdy filtry wpuszczane mają nakręcane pojemniki, w których mieści się wymienny filtr, filtry sanitarne są w pełni hermetyczne i nie są narażone na działanie filtrowanych elementów.
Urządzenia do filtrowania i zmiękczania wody są dostępne w różnych pojemnościach, od małych, pojedynczych wkładów stosowanych do uzdatniania wody przepływającej przez ekspres do kawy, z czego wynika np. woda pitna dla gastronomii – po systemy z wieloma wkładami, które filtrują i/lub zmiękczają całą wodę wpływającą do dużych obiektów komercyjnych.
– Dlaczego warto skorzystać z outsourcingu produkcji etykiet?