Sukces-Firmy.pl

Porady dla przedsiębiorców

Filtrowanie wody w gastronomii

Systemy filtracji wody do komercyjnych usług gastronomicznych filtrują i/lub zmiękczają wodę i są dostępne w konfiguracjach zaprojektowanych specjalnie do dystrybutorów napojów, maszyn do lodu, zaparzaczy do kawy, zmywarek, kuchennych źródeł wody i ekspresów do kawy. Są one również dostępne jako wyposażenie standardowe i opcjonalne w różnych urządzeniach do gotowania i ogrzewania, takich jak parowary, piece wielofunkcyjne i czajniki z płaszczem parowym.

Systemy filtracji wody i ich rola

Systemy filtracji wody mogą pomóc w ograniczeniu osadzania się kamienia spowodowanego twardością węglanową wody. Pomaga to skrócić przestoje sprzętu, obniżyć koszty serwisu, zmniejszyć koszty energii i wyeliminować plamy na szkle i sztućcach. Urządzenia te mogą również redukować kamień, który pogarsza aromat i smak wody.

Ponadto jednostki te wykorzystują filtry do rozkładania i usuwania żrących substancji chemicznych z przewodów wodociągowych, takich jak chloraminy, chlor i amoniak, które mogą gromadzić się w postaci kamienia i szlamu oraz uszkadzać sprzęt. Usuwają również zagrożenia dla zdrowia występujące w wodzie, takie jak cząstki stałe, włókna, takie jak azbest i cysty.

Cztery rodzaje twardości wody

Twardość całkowita obejmuje wszystkie rozpuszczone jony wapnia i magnezu. Zasolenie całkowite obejmuje sód, potas, żelazo, magnez, wapń i miedź. Twardość węglanowa obejmuje minerały, które po podgrzaniu tworzą kamień wapienny. Twardość niewęglanowa lub twardość trwała jest spowodowana przez jony wapnia i magnezu, które przylegają do anionów siarczanowych, chlorkowych, fosforanowych i innych.

Systemy uzdatniania wody można podzielić na trzy szerokie kategorie. Filtry redukujące chemikalia usuwają z wody mikroorganizmy i substancje chemiczne, „zmiękczając” ją do wykorzystania w różnych zastosowaniach. Ponieważ systemy te wykorzystują chemikalia do uzdatniania wody, zazwyczaj ocenia się je na podstawie ilości wody, którą mogą przefiltrować. Filtry mechaniczne usuwają z wody szkodliwe cząstki, takie jak brud i cysty. Rodzaj i ilość filtrowanych cząstek stałych decyduje o żywotności filtrów mechanicznych. Filtry wielofunkcyjne usuwają zarówno chemikalia, jak i cząstki stałe. Ponieważ każda cząstka kamienia zmniejsza efektywność energetyczną sprzętu o około 25 procent, filtry do wody minimalizujące ilość minerałów tworzących kamień pomagają zwiększyć wydajność sprzętu.

Podczas gdy filtry punktowe są podłączane do pojedynczego urządzenia, filtry kombinowane lub wielourządzeniowe są instalowane w centralnym miejscu i dostarczają wodę o różnej jakości do wielu urządzeń.

Istnieją dwa rodzaje wkładów do filtrów wody:

  • filtry wpuszczane,

  • filtry sanitarne.

Podczas gdy filtry wpuszczane mają nakręcane pojemniki, w których mieści się wymienny filtr, filtry sanitarne są w pełni hermetyczne i nie są narażone na działanie filtrowanych elementów.

Urządzenia do filtrowania i zmiękczania wody są dostępne w różnych pojemnościach, od małych, pojedynczych wkładów stosowanych do uzdatniania wody przepływającej przez ekspres do kawy, z czego wynika np. woda pitna dla gastronomii po systemy z wieloma wkładami, które filtrują i/lub zmiękczają całą wodę wpływającą do dużych obiektów komercyjnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *